Kendini Sevmek-Kendine Şefkat Gösterebilmek 2024

Yeni Haber Merkezi

Konuyu Manisa Psikoloğu Simge ile inceledik
Ne bilmediğinizi biliyor musunuz? Kendinizi nasıl seveceğinizi ve kendinize nasıl şefkat göstereceğinizi bilmiyorsunuz. Bu, günümüzde en yaygın sorundur. Bir kişi kendine nasıl davranacağını ve kendisine nasıl davranılmasına izin vereceğini bilmiyor. Büyük öz saygı sorunlarının ve kaygı bozuklukları ve tüm ruh hali bozuklukları söz konusu olduğunda, arkasındaki ana nedenlerden birinin kişinin kendine davranış şekli olduğunu söylemek mümkündür.

Kendinizi sevmek ve değer vermek hayatınızda birçok şeyi değiştirebilirken, neden bu şekilde davrandığımızı düşünüyorsunuz? Kurtuluşumuzun kendimizi sevmekte yattığını bilmemize ve bunun yıllardır birçok psikolog tarafından vurgulanmasına rağmen, neden bunu yapamadığımızı düşünüyorsunuz?
Cevap çok basit: ÇÜNKÜ BİLMİYORUZ. Öncelikle bu yazıyı sonuna kadar okumanın size katacağı büyük bir değer var. Çok uzun sürmeyecek, bu yüzden sonuna kadar okuyun. Çok önemli mesajlar içeriyor. Ailelerimizin bize yıllarca doğduğumuz evlerde, büyüdüğümüz hayatlarda davrandığı gibi kendimize de davranmıyor muyuz?

Bunu bir örnekle açıklayalım; Annesinin yıllarca kendisine “Senin yüzünden işimi bırakmak zorunda kaldım. Artık sosyal hayatım yok. Tek yapmam gereken sensin. Şimdi yaptıklarına karşılık bana neler veriyorsun, bak.” dediğini düşünelim. Sizce bu çocuğun kendine karşı tutumlarının neredeyse tamamı kendini suçlamanın ötesine geçmeyecek mi? Ve yüzde yüz hayal kırıklığı olduğuna inanmaya meyilli olsa bile, tamamlayamadığı bir şey olduğunda veya yanlış bir şey yaptığında suçluluk duygusuyla karşılaşmayacak mı? Belki de hayatındaki en büyük hedeflerinden biri annesini memnun etmekten öteye geçemeyecektir.

İşte bu yüzden diyorum ki; kendimizi sevemeyiz; TAMAM. Peki neden öğrenmiyoruz? Kendimizi Sevmeyi Öğrenmek Kendimizi sevmeyi öğrenmek hiçbir zaman birkaç günlük, birkaç haftalık veya birkaç aylık bir macerayı içermez. Kişiden kişiye değişse de, bazen bir insanın kendini sevmeyi öğrenmesi yıllar alır. Sebebi çok basittir. Çünkü bir insan o yaşa kadar kendini severek büyümemiştir… Kendini sevmemeyi öğrenmeleri yıllar aldı, bir günde kendini sevmeyi nasıl öğrenebilirler?

Peki, bu kesinlikle gerekli durum var olduğunda ne olur? İnsan kendini sevmeyi öğrendiğinde güzelleşir. Öz saygısı, hayata güveni ve özgüveni önemli ölçüde artar. Psikolojik sıkıntıların ortaya çıkması büyük ölçüde azalır. Duygudurum bozuklukları, kaygı bozuklukları gibi sorunlarda azalma olur. İnsan iyileşir ve iyileştikçe kendini ve çevresini de güzelleştirir. Sorunlarla daha kolay baş edebilir. Kendini yalnız hissetmez, kendine yeter. Sadece kendisi için bile çok değerlidir. Bu, psikolojik gerginliğini azaltır. Anlam arayışı sona erer. İnsan sadece kendisi için bile yeterince anlamlı biri haline gelir. Kaybetme korkuları, yetersizlik algısı, terk edilme kaygısı ve daha birçok ilkel kaygılar hafifler; kendini sevmeyi öğrenmek birçok sorunun çözümünde etkin rol oynar.

Kendimizi sevmeyi, kendimizi değiştirmeyi, kararlarımızda daha özgüvenli olmayı, olması gerektiği kadar kaygılı olmayı, karşılaştığımız sorunlarla kolayca baş edebilmeyi öğrenmenin en kolay yolu; psikolojik yardım almaktır. Kişinin bunu inkar etmesi, bir noktada kendinden kaçınmasından ve yüzleşmek istememesinden kaynaklanır. Ancak yüzleşmeden ve o yolda yürümeden toparlanmak mümkün olmayabilir. Süreç oldukça inişli çıkışlıdır. Bu nedenle kişi bazen kendini çok iyi hissederken, bazen de karşılaştığı şeyler onu mutlu etmeyebilir. Ancak sağlıklı ve güçlü bir kişiliğin adımlarının bazen zorlu süreçlerden geçebileceği de göz ardı edilmemelidir. Kişilerin bu konuda atabileceği en doğru adım bir psikologla görüşmektir.

Çevrimiçi Psikolog ile Çevrimiçi Psikolojik Destek/Çevrimiçi Terapi

Çevrimiçi bir psikologla görüşerek, insanların kendi değerlerini fark etmeleri ve kendilerini daha iyi hissetmeleri mümkündür. Sorunlarımızın çoğu, dünyada yeterince güvende hissetmemekten de kaynaklanabilir. Bu nedenle, insanların çevrimiçi bir psikologla yapacakları görüşmeler, özgüvenlerini ve dünyaya olan güvenlerini artırmaya yardımcı olabilecek önemli bir adımı içerir.

Online psikologla yapılan görüşmeler WhatsApp veya Skype üzerinden görüntülü görüşmelerle yapılır ve 45-50 dakika sürer. Her seansta kişi sadece vermek istediği kadar bilgi verir. Yaşadığı sorunun temelini neyin oluşturduğu, kişinin hangi savunma mekanizmalarına sahip olduğu ve hangi ilkel duyguların onunla birlikte gelmeye devam ettiği gibi detaylar görüşmelerde yer alır. Tüm bunların günümüze olan etkilerini azaltmak için çeşitli terapi okulları kullanılır. Bilimsel etkinliği tamamen kanıtlanmış olan bu okullarla kişi zihinsel rahatlama yaşar.

Online terapi, kişinin evinin konforunda, istediği her yerden istediği psikoloğa ulaşabileceği bir yer içermesi nedeniyle avantajlıdır. Ayrıca fiyatları yüz yüze terapilere göre çok daha uygundur. Bu da herkesin bu hizmete erişebilmesine katkı sağlar. Online terapilerle kişiler hayata dair yeni bakış açıları kazanırlar. Bu durum hem kişinin öz saygısını artırır hem de insanların kendisi hakkındaki düşüncelerini olumlu yönde değiştirir. Kişi kendine nasıl davranıyorsa, insanlardan aldığı geri bildirimler de bir süre sonra aynı olacaktır. Bu nedenle kendimize gösterdiğimiz tutum ve davranışlar çok dikkat etmemiz gereken taraftadır.

Psikolog
Simge CURNAZ ROCK

5/5 – (1 oy kullanıldı.)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*