Göz Tansiyonu (glokom) Nedir Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Halk arasında “kara su” olarak da bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir. Glokomda, gözün içindeki sıvı basıncı, görme için gerekli olan optik sinire zarar verecek kadar yüksektir.

Glokom kimleri etkiler?
Glokom her yaşta görülebilir. Ancak 40 yaş üstü hastalarda daha sık görüldüğü için bu hastaların glokomlarını yılda bir kez kontrol ettirmeleri gerekir. Ailesinde glokom olanların glokomlarını daha sık kontrol ettirmeleri gerekir.

Göz tansiyonunun (glokom) belirtileri nelerdir?
Çoğu hasta herhangi bir semptom yaşamaz. Erken evrelerde bazı hastalarda sabahları daha belirgin hale gelen baş ağrıları, ara sıra bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışık halkaları görme, televizyon izlerken göz çevresinde ağrı vb. gibi semptomlar görülebilir.

Glokom birçok hasta tarafından ancak ilerlemiş ve önemli görme kaybı meydana geldiğinde fark edilir. Ailede glokom olması, ileri yaşlarda görülen diyabet, miyopluk, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migren glokom riskini artırır.

Bir diğer glokom türü ise ileri yaşlarda aniden ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, göz kızarıklığı, mide bulantısı ve kusma ile ortaya çıkar. Acil tedavi gerektirir. Bebeklik ve çocukluk çağında görülen tiplerinde gözlerde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözlerde büyüme görülür.

Göz tansiyonunda (glokom) erken tanının önemi nedir?
Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal bir göz muayenesinde tespit edilen göz içi basıncında anormal bir artış hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktoru tarafından düzenli olarak yapılan muayeneler glokomun erken teşhisi ve tedavisi için en iyi yöntemdir. Glokom, dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Tanı amaçlı göz muayenesinde göz doktoru hastanın göz içi basıncını “tonometre” adı verilen bir cihazla ölçer. Fundus muayenesi yaparak hastanın optik sinirlerini inceler. Gerekli görülürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar. Optik siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen RNFL, NFA veya HRT gibi ileri tetkikler de yapılabilir.

Göz tansiyonu (glokom) nasıl tedavi edilir?
Glokom, tanı konulduktan sonra tamamen tedavi edilemez veya ortadan kaldırılamaz; ancak birçok olguda uygun tedaviyle başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi önlenebilir.

Açık açılı glokom, öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Dirençli vakalarda veya glokom türüne bağlı olarak cerrahi tedaviler uygulanabilir. Bazı hastalar birden fazla cerrahi prosedüre ihtiyaç duyabilir.

Krizle birlikte oluşan dar açılı tipte tedavi çok acildir. Kontrol altına alınamayan glokom veya kapalı açılı glokomda lazer tedavileri kullanılabilir.

Glokom sinsi bir hastalıktır. Göz tansiyonunuzu her yıl ölçtürmeyi unutmayın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*