Boy ile ilgili Deyimler ve Anlamı

Yeni Haber Merkezi

Yükseklikle ilgili deyimler ve anlamları. Yükseklik kelimesi ve anlamı. Ne tür deyimlerdir? Yükseklik ifadesiyle ilgili kelimeler nelerdir?

Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı kelimeler veya cümleler bulmaya çalışıyoruz. Bugün, yukarıdaki başlık altında sizin için deyimleri derledik. Öncelikle deyimi tanımlayarak başlamakta fayda var. Deyimler çoğunlukla mecazi anlamda kullanılır, ancak gerçek anlamda kullanılanlar da vardır. secdem.net

Bazı durumları ifade etmekte zorluk çektiğimizde, anlamlar yetersiz kaldığında etkili bir ifade aracı olarak deyimleri kullanırız. En az iki kelimeden oluşan ve genellikle gerçek anlamlarından farklı bir anlama sahip olan formül sözcükler veya kelime grupları. Bazı deyimlerde ise asıl anlamlarından tamamen sıyrılmamışlardır. Duruma göre asıl anlamlarından alınabilir veya farklı bir anlama gelebilirler. Bunu cümle içinde kullanılış biçimlerinden anlarız.

Bir arpa tanesi (gitmek, seyahat etmek)
çok az (gitmek veya ilerlemek için): ‘alçak hedefler, kitleleri bir noktaya çivileyen ve onları bir santim bile ilerletmeyen sefil arzulardır.’ -s. Ayverdi.

Bir uçtan diğer uca
Bir yerin bir ucundan öbür ucuna, başından sonuna kadar: ‘Önce sokağı bir ucundan öbür ucuna kadar inceledik.’ -e. Bener.

(birinin) boyunda olmak
Birinin gücünün, yeteneğinin veya otoritesinin üstünde olmak.

(bir şeyin) dibine inmek
batmak: tekne denizin dibine battı.

(birine karşı) küstah olmak
Herhangi bir sebeple birine karşı koyacak veya ona karşı konuşacak durumda olmamak.

(birisiyle) rekabet etmek
yarışmak: ‘yüksek dağlarla yarışan dalgalar nerede? / kartalı gökyüzünden alıp yola düşüren dalgalar’ -f. N. Çamlıbel.

Yükseklik kazanmak
uzun boylu olmak, daha uzun olmak.

Daha uzun boylu olmak
boyu uzamak, uzun olmak, gelişmek.

Yükseklik yerinde
uzun boylu ve biçimli: uzun boylu, yakışıklı bir adam.

Hava atmak
1) görünmek: ‘Burada kısa bir süre göründükten sonra, Paris’te sona ermenin bir yolunu buldu.’ -h. E. Adıvar. 2) Gösteriş yapmak.

Uzun boylu olmak
1) Suyun derinliğinin bir insan boyunu aşacak kadar olması; 2) Suya dalarak suyun derinliğini yüksekliğiyle ölçmesi; 3) Büyüme: ‘Fidanlarınız nitelikli değilse, uzayıp yapraklanıp çiçek açıp meyve veren fidanlara kızmaya hakkınız yoktur.’ -s. Birsel.

Devrilmesin (devrilmesin)
‘Bırakın ölsün’ anlamına gelen bir küfür.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*