Avustralya gribi nedir Belirtileri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Küresel Sağlık Konseyi Başkanı Jonathan Quick, Avustralya gribi adı verilen yeni bir salgının gelmekte olduğu uyarısında bulundu. Virüsün insan vücuduna girmesinden 4 gün sonra belirtilerin ortaya çıktığını dile getiren Quick, hastalığın sinsi bir şekilde ilerlemesi nedeniyle ölümcül olabileceğine dikkat çekti.

VM Medical Park Pendik Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Umut Pekok, tüm dünyayı endişelendiren Avustralya gribi hakkında şu bilgileri verdi.

Grip virüsünün kökeni H1N1 olup ülkemizde ve dünyada aktiftir. Avustralya’da ortaya çıkan grip virüsü H3N2’dir. Mutasyona uğramış H3N2 kökenli olduğu söylenmektedir. H3N2 (Aussie virüsü) ile bulaşan bu grip ilk olarak Avustralya’da ortaya çıkmış ve büyük bir sağlık krizine neden olmuştur. Bu yüzden halk arasında Avustralya gribi olarak bilinmektedir.

Avustralya gribinin belirtileri nelerdir?

NHS (Ulusal Sağlık Servisi) kaynaklarına göre hastalığın belirtileri şunlardır:

Ani yüksek ateş (38 derece ve üzeri) Şiddetli vücut ağrıları Yorgunluk ve bitkinlik hissi Kuru öksürük İshal ve karın ağrısı Boğaz ağrısı ve şiddetli baş ağrısı Kusma İştahsızlık ve tat alma duyusunda kayıp Uykusuzluk Kulak ağrısı şikayetleri çocuklarda da görülebilir.

Hastalığın belirtileri normal griple aynıdır ancak biraz daha şiddetlidir. Bir haftadan uzun sürebilir. Zatürre gelişirse ölümcül olabilir.

Avustralya gribinden kimler en çok risk altındadır?

Uzun süreli sağlık sorunları olanlar, yaşlılar, çocuklar ve hamile kadınlar bu hastalıktan en fazla risk altında olanlardır.

Avustralya gribinin tedavisi var mı?

Son yıllarda hastalığın önlenmesine yönelik en büyük destek grip aşıları tarafından sağlanmıştır. Ancak virüsün mevcut durumuyla aşının etkinliğinin azalıp azalmadığı henüz bilinmemektedir.

Avustralya gribinden nasıl korunabilir ve iyileşmenizi nasıl hızlandırabilirsiniz?

2009’daki salgından bu yana H3N2 virüsü hala aşılarda yer alıyor ancak koruma sağlamadığı belirtiliyor. Grip aşıları Avustralya virüsünden koruma sağlamaz. Virüs izole edilebilirse ve aşı için uygunsa, aşılar gelecek yıl kullanılacak. Dünya Sağlık Örgütü aşılar üzerinde çalışmaya başladı.

Avustralya gribinden korunmak için:

Ellerimizi güzelce yıkamalıyız, Hapşırırken ağzımızı kapatmalıyız, Kapalı yerler yerine açık yerlerde vakit geçirmeliyiz. Doktorlar hastalığa yakalanan kişilere şunları öneriyor: Yatak istirahati, İyi uyku düzeni, Bol su içmek, Doktorların önerdiği ağrı kesici ve ateş düşürücüleri kullanmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*