Yeni Bir Şey Giyince Okunacak Dua

Yeni Haber Merkezi

Peygamberimiz, kendisine bahşettiği her nimet için Tanrı’ya her zaman övgüde bulunur ve şükrederdi. Bize de aynısını yapmamızı tavsiye etti ve nerede ve nasıl dua edeceğimizi öğretti. Peygamberimiz yeni bir şey giydiğinde, şu şekilde dua ederdi:
Ebû Said el-Hudrî (radıyallâhu anh) şöyle dedi:

Resûlullah (s.a.v.) yeni bir elbise giydiği zaman, üzerinde bulunan sarık, gömlek veya aba gibi şeyin ismini zikreder ve şu duayı yapardı:

“Allah’ım! Hamd Allah’a mahsustur ki, O, iyiliği ve kendisi için doğru olanı, kendisi için doğru olanı, kendisi için doğru olanı ve kendisi için yanlış olanı, günahları ve kötülükleri ile birlikte yarattı.

“Allah’ım! Hamd Sanadır. Onu bana giydirdin. Onu güzel kılmanı ve onu amacına uygun kullanmanın güzelliğini bana vermeni istiyorum. Onun şerrinden ve onu yaratılışından başka bir amaç için kullanmanın şerrinden Sana sığınırım.” (Ebu Davud, Libas 1; Tirmizi, Libas 28)

Peygamberimiz, bize bahşettiği her nimet için Allah’a hamd ve şükranlarını sunmuştur. Bize de aynısını yapmamızı tavsiye etmiş ve nerede ve nasıl namaz kılacağımızı öğretmiştir. Giydiğimiz elbise, gömlek, hırka, başımıza örttüğümüz sarık veya başörtüsü, ayağımıza giydiğimiz çorap ve ayakkabı ve ihtiyaç duyduğumuz her türlü kıyafet, insanlığa verilmiş en önemli nimetlerdendir. Çünkü bunlar olmadan iffetimizi koruyamayız, soğuktan ve sıcaktan kendimizi koruyamayız, ruhsal ve bedensel hastalıklardan kurtulamayız. Her nimette olduğu gibi, özellikle böyle bir nimeti bize bahşettiği için Allah’a hamd ve şükür etmek görevimizdir.

PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.) YENİ GİYSİ GİYEBİLECEK OLANLARA TAVSİYEDE BULUNDU
Peygamberimiz, Cuma günleri ilk kez yeni kıyafetler giyerdi, çünkü Cuma, inananlar için haftalık bir tatil olarak kabul edilir. Peygamberimiz her zaman temiz ve titiz giyinirdi, ancak özellikle dini bayram günlerinde en yeni ve en değerli kıyafetlerini giyerdi.

Peygamber, gücü yetenlerin yeni elbise giymesini tavsiye etti. Abdullah ibn Ömer’in rivayetine göre, Allah Resulü (s.a.v.) Ömer’in üzerinde bir gömlek gördü:

– “Bu gömlek yeni mi yoksa yıkanmış mı?” diye sordu. Hz.Ömer:

– Hayır, yeni bir gömlek değil, yıkanmış bir gömlek. Ey Allah’ın Resulü! deyince;

– “Yeni elbiseler giyin, övgü dolu bir insan olarak yaşayın, şehit olarak ölün” dedi (Ahmed İbni Hanbel, Müsned, II, 89).

Resûlullah (sav) her şeyde olduğu gibi elbisede de hayır istemiştir. Ayrıca elbisenin uzun süre giyilebilecek kadar dayanıklı, temiz, helal ve giyilmesi helal sayılan kumaşlardan yapılmış olması, ihtiyaç ve ihtiyaç için olması da hayırdır. Diğer taraftan elbiseyi kibir, kendini beğenmişlik ve insanlara gösteriş aracı olarak kullanmanın hayır değil, şer, yani günaha vesile olduğu da bir gerçektir. Ayrıca haram yollardan kazanılmış, giyilmesi caiz olmayan kumaşlardan yapılmış, avret yerini korumayan, günah ve haram sayılan işlerde kullanılmak üzere yapılmışsa yine şerdir. Bu açıdan bakıldığında Peygamberimiz (sav)’in elbise giyerken yaptığı ve bize öğrettiği dua ne kadar anlamlıdır?

HADİSLERDEN NE ÖĞRENİYORUZ
1- Vücudumuzu örten, bizi sıcaktan, soğuktan ve dış etkenlerden koruyan elbise ve her türlü giyim eşyası Allah’ın bir lütfudur.

2- Allah’ın bize verdiği her nimete karşı şükretmek kulluk görevimizdir.

3- Namaz da bir ibadettir ve Allah’a daima dua etmek bizim için bir borçtur.

4- Yeni elbise giydikten sonra Allah’a hamd ve sena etmek sünnete uygun bir davranış olup, hadiste geçen duayı yapmak daha da faziletlidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tercümesi, Erkam Yayınları

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*