Abdülhakim Arvasi Dünya İle İlgili Sözleri

Yeni Haber Merkezi

Son asrın büyük bir âlimi ve manevi âlimlerinin uzmanı, zahiri ve batıni ilimlerde mükemmel ve dört mezhep fıkıh âlimleri konusunda mahirdir. Arvas Seyyid ailesinden olup, annesi tarafından Abdulkadir-i Geylani soyundan olup, Nakşibendi-Halidi şeyhidir.

Arapça, Farsça ve Kürtçe biliyordu. Arapça ve Farsça şiirler yazıyordu. Üç oğlu ve iki kızı vardı. En büyük oğlu Mekki Üçışık Üsküdar ve Kadıköy müftüsü olarak görev yaptı. Abdülhakîm Efendi’nin kardeşlerinden Taha Efendi (1864-1928), İstanbul’daki Süleymaniye Medresesi’nde öğretmendi ve 1908 ve 1921 meclislerinde Hakkari milletvekili olarak ve Şeriat Bakanlığı’nda danışmanlar kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Abdülhakîm Arvâsî’nin Râbıta-i Şerife ve er Riyâdü’t Tasavvufiye adlı eserleri Necip Fazıl Kısakürek tarafından sadeleştirilerek yayımlandı. Ayrıca Hâl Tercümesi ve Almanya-i Resullulah adlı eserleri de Büyük Doğu Yayınları tarafından sadeleştirilmeden ve sadece Latin alfabesine çevrilerek yayımlandı.

Dini bilgiler, dünyada ve ahirette huzur ve mutluluk getiren bilgilerdir.

İslam dini, Allah Teala’nın sevgili Peygamberi Hz. Muhammed’e (s.a.v.) Cebrail vasıtasıyla gönderdiği, insanların dünya ve ahirette rahat ve mutlu olmalarını sağlayan kurallar ve düzenlemelerdir. Bütün üstünlükler ve faydalı şeyler İslam’dadır. İslam, eski dinlerin görünen ve görünmeyen bütün iyiliklerini kendisinde toplamıştır. Bütün mutluluk ve başarı ondadır. Hata yapmayan, şaşırtmayan ve akılların kabul edebileceği prensip ve ahlaktan oluşur. Tabiatı kusursuz olanlar onu reddetmez veya nefret etmez, İslam’da hiçbir zarar yoktur. İslam’ın dışında hiçbir fayda yoktur ve olamaz.

Her peygamber kendi zamanında, mekanında ve her bakımdan bütün kavimlerinden üstündür. Hz. Muhammed (s.a.v.) her ülkede, her zamanda, yani dünyanın yaratıldığı günden kıyamet gününe kadar her bakımdan bütün varlıklardan üstündür. Hiç kimse hiçbir bakımdan O’ndan üstün değildir. Bu olamayacak bir şey değildir. Dilediğini yapan ve dilediğini yaratan O’nu bu şekilde yaratmıştır. Hiçbir insan O’nu övme gücüne sahip değildir. Hiçbir insan O’nu eleştirme gücüne sahip değildir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*