Delik İle İlgili Deyimler ve Anlamları

Yeni Haber Merkezi

Hole ile ilgili deyimler nelerdir? Hole kelimesi içeren ve anlamlarında hole kelimesi geçen deyimler nelerdir? Açıklamaları ve anlamlarıyla deyimleri derledik. Secdem.net

Deyimler, en az iki kelimeden oluşan kelime gruplarıdır. Tek başına bir kelime deyim oluşturamaz. Deyimler, bir dilin ifade biçimleri, o dili konuşan toplumun tarihi, yaşam biçimi, gelenekleri ve çeşitli özellikleri hakkında önemli ipuçları sağlar. O dilin zenginliğini ifade eden deyimleri tam olarak bilmeden o dile hakim olmak mümkün değildir.

Deyimler hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Söylediklerimizi ilginç kılar. Birkaç cümleyle açıklayabileceğimiz bir durumu iki veya üç kelimeden oluşan bir deyimle anlatabiliriz. Bu şekilde kısa ve öz bir ifade sağlarız.

Delikler açmak
1) Bir canlının vücudunda bir aletle çok sayıda yara veya kesik açmak; 2) Bir şeyin üzerinde delikler açmak: ‘Ard arda ateşlediği mermilerle hedefi delik deşik etmeye başlamıştı.’ -y. K. Karaosmanoğlu.

Deliklerle dolu olmak
1) Bir canlının vücudunda bir aletle çok sayıda yara veya kesik meydana getirmek: ‘… düşman süngüleriyle delik deşik olmaktansa, tüfeğini şakağına dayayıp tetiği çekmeyi düşünüyordu.’ -n. Cumalı. 2) Bir şeyin her tarafı delik deşik olmak: ‘delikli yataklardan alınan pamuklar adamın kurumuş kanına saçılmıştı.’ -l. Tekin.

Bir deliği döndürmek
hapse girmek, tutuklanmak argo.

İçine girebileceğim bir delik arıyorum
saklanmak isteyen.

Kaçacak bir delik arıyorum
korkudan saklanacak yer aramak: ‘O adam onları aşağıladıkça, utancından saklanacak yer arayan Aşık Ali’ye acıdı.’ -Y. Kemal.

Rüzgarın geleceği delikleri tıkamak
İstenmeyen bir durum veya gelişmeye karşı her türlü tedbiri almak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*