Bademcik iltihabı Nedir Bademcik iltihabı Tedavisi Nasıl Olur

Yeni Haber Merkezi

Bademcikler tıbbi terimlerde tonsil olarak adlandırılır. Burun etinin tıbbi adı “adenoid”tir. Hem bademcikler hem de burun eti, boğazı ve burnu kaplayan lenf dokusunun bir parçasıdır. İşlevleri insanları enfeksiyonlara karşı korumaktır.

Bademcikler ve burun etleri ile ilgili başlıca bozukluklar enfeksiyonlar ve bu dokuların büyümesidir. Büyüme genellikle tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu oluşur. Bademcik ve geniz eti büyümesi yaşla birlikte gerileyebilir. Burun etlerinin büyümesine adenoid vejetasyon denir.

Akut tonsilit nedir?
Tonsillit, bademciklerin iltihaplanmasıdır. Tonsillit genellikle 2 yaş üstü çocuklarda görülür. Ancak yetişkinlerde de nadir değildir. Hastalığın etkeni genellikle beta-hemolitik streptokoklardır. Ayrıca bazı virüsler boğaz enfeksiyonlarına neden olabilir.

Hastalık aniden yüksek ateşle başlar. Kusma, baş ağrısı ve halsizlik görülebilir. Boğaz ağrısı ve boğazda kuruluk hissi vardır. Boğaz ve bademcikler şişmiş ve kırmızı görünür. Bazen bademciklerde beyaz bir iltihap tabakası görülebilir ve boyundaki lenf düğümleri şişebilir.

Bademcik iltihabı nasıl tedavi edilir?
Viral tonsillit için antibiyotiklere gerek yoktur. Boğazdaki mikrobu tanımlamak için hızlı antijen testi veya boğaz kültürü yapılır. Ancak iltihap etkeni beta mikrop ise antibiyotik kullanılmalıdır.

Kronik tonsillit nedir?
Kronik tonsillit hem 2 yaş üstü çocuklarda hem de yetişkinlerde görülür. Başlıca belirtileri sık boğaz ağrısı, yutma zorluğu, halsizlik, hafif ateş ve kansızlıktır. Boğaz kurur ve kaşınır. Geniz etiyle birlikteyse hava yollarını tıkayabilir. Uyku apnesine neden olabilir ve boyunda tekrarlayan lenf düğümleri oluşabilir.

Kronik tonsillit ve geniz eti büyümesi durumlarında hava yolu tıkanıklığı varsa cerrahi müdahale düşünülebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*