Tavuk Yolum Yöntemlerinin Hükmü Nedir

Yeni Haber Merkezi

Tavuk gibi kümes hayvanlarında, kesimden sonra tüketime hazır hale getirmek için iki tür yolma yöntemi uygulanır: kuru ve yaş.

İki tür kuru yolma yöntemi vardır: buharsız ve buharlı. Buharsız yöntem, kesimden sonra doğrudan elle yolmanın uygulanmasıdır. Buhar yöntemi, kümes hayvanlarının tüy diplerinin buhar püskürtme makinesinden geçirilerek yumuşatılması işlemidir. Her iki kuru yolma yönteminde de, kirlilik ete nüfuz etmez. Bu nedenle, uygun şekilde kesildikten sonra kuru yolulmuş kümes hayvanlarının etini tüketmek caizdir.

Islak yolma yöntemi iki şekilde uygulanır: Sıcak su püskürtülerek veya sıcak suya batırılarak. Sıcak su püskürtülerek yapılan yolma işleminde ete herhangi bir kirliliğin yayılması söz konusu değildir. Bu nedenle bu yönteme tabi tutulmuş kümes hayvanlarının etlerinin tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Sıcak suya daldırma yoluyla yapılan yolma işleminde, usulüne uygun olarak kesildikten sonra iç organları çıkarılmış, kanı akıtılmış ve ete geçebilecek pislikleri sıcak suda kısa bir süre bekletilmemiş ve daha sonra tüyleri yolulmuş kümes hayvanlarının etlerini yemek caizdir. Ancak iç organları çıkarılmamış, kanı akıtılmamış ve ete geçebilecek pislikleri temizlenmemiş kümes hayvanlarının sıcak suda (ortalama 50-55 derecenin üzerinde) bekletilmesi, pisliklerin ete geçmesine sebep olabilir. Bu sebeple bu usulün uygulandığı kümes hayvanlarının etlerini yemek caiz değildir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*