Tansiyon Nedir Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Kan Basıncı Nedir?

Atardamarlardaki kan basıncına kan basıncı denir. Koroner atardamar kası kasıldığında, kan atardamarlara pompalanır. Bu sırada ölçülen basınca sistolik basınç denir. Kalp kası gevşediğinde, kan hala damardadır; bu sırada ölçülen basınca diyastolik basınç denir. Kan basıncı ölçümünde, sistolik (yüksek) ve diyastolik (düşük) kan basınçları kontrol edilir. Yüksek kan basıncına hipertansiyon denir.

İdeal kan basıncı kişiden kişiye değişebilir. Ortalama olarak sistolik kan basıncının 120-130, diyastolik kan basıncının ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir. Gençlerde ve çocuklarda düşük kan basıncı değerleri normal kabul edilebilir.

Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) Nedir?

Hipotansiyon çok belirgin olmadığı ve zararlı olmadığı sürece hastada herhangi bir semptoma neden olmaz. Kalp damar hastalıkları geliştirme riskini azalttığı için olumlu kabul edilir. Kan basıncındaki ani düşüşler baş dönmesi, halsizlik ve bayılmaya neden olabilir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?

140/90 mmHg’nin üzerindeki kan basıncı değerlerine hipertansiyon denir. Yüksek tansiyon bebeklikten başlayarak her yaşta görülebilir.

Hipertansiyonun nedenleri nelerdir?

Aşırı tuz tüketimi Stres Obezite Kalp damar hastalıkları Böbrek hastalıkları Genetik faktörler Tiroid hastalıkları Böbrek üstü bezi hastalıkları Diyabet

Yukarıda listelenen nedenler hipertansiyonun en yaygın nedenleridir, ancak hipertansiyonu olan birçok hastada hiçbir neden bulunamaz. Bunlara esansiyel hipertansiyon denir.

Hipertansiyonun belirtileri nelerdir?

Hipertansiyon yıllarca kendini göstermeyebilir. Belirgin hale geldiğinde baş ağrısı, burun kanaması, kulaklarda çınlama, halsizlik, sık idrara çıkma ve bacaklarda şişlik gibi belirtilere neden olabilir. Bu belirtilerle birlikte yüksek tansiyon da görülüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Hipertansiyon Nasıl Teşhis Edilir?

Kan basıncı değerleri 140/90’ın üzerinde olan hastalara EKG, 24 saatlik kan basıncı holteri, kan ve idrar testleri ve detaylı fizik muayene yapılır. Ayrıca aşırı kilolu olmanın kan basıncına neden olduğu da bilinmektedir. Özellikle morbid obez hastalar bariatrik cerrahide tedavi olmayı tercih ederken, görünümlerini iyileştirmek isteyen hastalar ise vazoser liposuction nedir, tedavi yöntemleri nelerdir gibi konularda bilgi almayı tercih edebilirler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*