Lübnan Trablusşam Şehrin de Yaşamış İslam Alimleri

Yeni Haber Merkezi

ABDULLAH BİN HIDIR AZ-ZAGHBI
Mucizeleriyle ünlü bir evliya. Doğum tarihi bilinmiyor. 1900 (1318 Hicri) yılında vefat etti. Beyrut ve Trablus’ta yaşadı. Trablus’un Akka kasabasının Hayzuk köyündendir. Soyu Seyyid Abdulkadir Geylani’ye dayanır. Kendi yolunda, Kadiri tarikatında tasavvufta yetişti ve mükemmelleşti.

Bulunduğu köyün halkı su ihtiyaçlarını büyük bir ağacın altındaki pınardan karşılarmış. Pınarın başındaki ağaca büyük bir yılan konmuş. Halk su almak için yaklaştığında bu korkunç yılan saldırmış ve su alamamışlar. Köy halkı çaresiz kalmış ve durumu Şeyh Abdullah Hazretleri’ne bildirmiş. Bunun üzerine halkı toplayıp pınara gitmiş. Herkesin korkuyla baktığı büyük yılana ağaçtan inip gitmesini söylemiş. Yılan ağaçtan inip gitmiş. Bir daha hiç görülmemiş. Halk rahatça sularına kavuşmuş.

Ölümü yaklaştığında ağır hastaydı. Talebeleri ve dostları sohbet ve zikir için etrafına toplanmışlardı. Fakat o, hareket edemiyordu. Gelenler çok üzgün ve kederliydi. Talebeleri zikre başlayınca o da ansızın kalkıp onlara katıldı. Hastalığından eser kalmamıştı. Zikir ve sohbet bitince tekrar yatağına dönüyordu. Tekrar ağır durumu geri dönüyordu. Vefatına kadar, talebeleri gelince ağır hastalığı ansızın kalkıyor ve zikir ve sohbet bitince geri geliyordu.

Hayranlarından Şeyh Abdulfettah Efendi şöyle demiştir:

Çok ağır hasta olduğunu ve yürüyemediğini görmüştüm. Bir süre sonra kendisinde bu hastalığın hiçbir izini göremiyordum. Merak edip sordum;

“Atalarım Abdulkadir Geylani’nin bu hastalığının geçmesi için dua ettim. Hastalığından eser kalmadı.”

KAYNAKLAR

1) Kutsal Ruh Camii; v.2, s.130

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*