Üretim ve Tüketim Açısından GDO’lu Ürünlerin Hükmü Nedir

Yeni Haber Merkezi

Laboratuvar ortamında genetik yapısı değiştirilmiş organizmaları ifade eden GDO teknolojisi bitki ve hayvanlara uygulanmaktadır. Bu uygulama ile organizmanın gen dizisi değiştirilmekte ve doğasında olmayan bazı özellikler aktarılmaktadır. Tarım, hayvancılık, gıda, kimya, biyoloji ve sağlık gibi birçok alanda bu teknoloji kullanılmaktadır. Bu yöntemle elde edilen ürünlerin çeşitli faydaları olduğu belirtilmekle birlikte özellikle insan sağlığı, çevre ve sosyo-ekonomik yapı üzerinde bazı riskler taşıdığı da ifade edilmektedir.

Allah Teala (cc) “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan helal ve temiz şeylerden yiyin.” (Bakara, 2/168) Bunu söylemekle, yiyeceklerin helal olmasını ve aynı zamanda “tayyib” (temiz, güzel, doğal, bozulmamış, iyi ve faydalı) olmasını istemiştir.

Buna göre, domuz geni içeren GDO ürünlerinin hem üretimi hem de tüketimi yasaktır. Bunun dışında, GDO ürünlerinin üretimi ve tüketimi konusuna gıda güvenliği perspektifinden yaklaşmak daha uygun görünmektedir. Bu bağlamda, insan sağlığına, diğer canlılara ve ekolojik dengeye verebilecekleri olası zararlar göz önüne alındığında, bu ürünlerin şüpheli olduğu ve ihtiyatla yaklaşılması gerektiği söylenebilir.

Tüketim açısından GDO’lu ürünlerin tüketilmesinin haram olduğunu söylemek mümkün değildir, çünkü zararları henüz kanıtlanmamıştır. Ancak tüketicilerin bu ürünlere temkinli yaklaşmaları ve genetiği değiştirilmemiş doğal ürünleri tercih etmeleri önerilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*