Bakara Suresi 76 Ayet Tefsiri Meali ve Arapça Yazılışı

Yeni Haber Merkezi

Medine döneminde nazil olmuştur. 286 ayetiyle Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresidir. İsmini 67-73 ayetlerindeki sureden almıştır. “bakara (sığır)” Surede İslam hukukunun temel konularına ilişkin pek çok hüküm yer almaktadır.

Bakara Suresi 76. ayetinin yazımı

Ve iman edenlerle karşılaştıklarında, “İnandık” derler; fakat birbirleriyle baş başa kaldıklarında, “Rabbinizin huzurunda sizinle çekişsinler diye mi Allah’ın size açıkladığını onlara anlatıyorsunuz? Hâlâ akıllanmayacak mısınız?” derler.

Bakara Suresi 76. Ayet Anlamı

İnananlarla karşılaştıklarında, “İnandık” derler. Fakat birbirleriyle baş başa kaldıklarında, “Rabbinizin katında size karşı mücadele etsinler diye mi Allah’ın size vahyettiğini onlara söylüyorsunuz? Bunları aklınız almıyor mu?” derler.

Bakara Suresi 76. Ayetinin Tefsiri

Peygamber döneminde Yahudilerin ikiyüzlü tavırlarının anlatıldığı ayetlerde, böyle karakterdeki bir topluluğun samimi olarak iman edip Müslümanlara katılmasının beklenemeyeceği belirtilmektedir. Tefsirlerde yer alan çeşitli rivayetlere göre, bazı Yahudiler Müslümanlarla karşılaştıklarında kendilerinin de inandıklarını söylemişler ve Tevrat’ta Hz. Muhammed’in peygamberliği, atalarının isyanları nedeniyle çektikleri cezalar ve hakaretlerle anılmaları hususunda yer alan açıklamaları Müslümanlara bildirmişlerdir.

Daha sonra, karşılaştıkları diğer Yahudiler, özellikle de din adamları tarafından bu tutumları yüzünden eleştirileceklerdi; yaptıklarının akıllıca olmadığı, Müslümanlara verdikleri bilgilerin zamanı geldiğinde (ya da ahirette) aleyhlerine kullanılabileceği konusunda uyarılacaklardı.

Oysa Allah onların gizlediklerini de, açığa vurduklarını da biliyordu ve İsrailoğullarının tarihini Kur’an’ın çeşitli sûrelerinde genişçe açıklayarak Müslümanlara bildirmişti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*