Kürek ile Başlayan Deyimler ve Anlamları

Yeni Haber Merkezi

Kürek ile ilgili deyimler nelerdir? Kürek kelimesi içeren deyimler ve anlamları nelerdir? Deyimleri açıklamaları ve anlamlarıyla derledik. Secdem.net

Deyimler, bir dilin ifade biçimlerini, o dili konuşan toplumun tarihini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini gösteren önemli ipuçları sağlar. Deyimler ayrıca hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Söylediklerimizi ilginç kılarlar. Genellikle gerçek anlamlarından farklı bir anlama sahip olan en az iki kelimeden oluşan formül sözcükler veya kelime grupları. eş anlamlılar. Bazı deyimlerde, orijinal anlamlarından tamamen soyulmamışlardır. Duruma bağlı olarak, orijinal anlamlarından alınabilirler veya farklı bir anlama sahip olabilirler. Bunu bir cümlede kullanılma biçimlerinden anlarız.

Deyimler ve atasözlerini karıştırmayın, farklıdırlar. Atasözleri az kelimeyle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Söyledikleri denenmiş ve doğru bir özdeyiştir (genel kural, kural). Öte yandan deyimler basmakalıp ifade araçlarıdır. Cümle biçiminde olanlar bile bir anlam birliği taşımaz. Gerçek anlamlarını içinde bulundukları cümleden alırlar; ve aldıkları anlam değişmez bir kural değildir.

Akıntıya karşı kürek çekmek
İmkansız bir şey için boşuna çabalamak: ‘Akıntıya karşı böyle yüzmen beni üzüyor.’ -n. Bilgelik.

Samanlığa kürek çekmek
boşuna çabalamak.

Kürek altındaki kilidi al
Bir şeyi kilitli bir yere koyarak saklamak: ‘O gün, her yer kilitliydi.’ -d. Seyfettin.

Kilit küreği ol
bir yeri korumak, o yerin güvenilir, sağlam adamı olmak: ‘… sırtını sıvazlayarak, ‘evime kilit, kürek ol.’ der. -r. N. Güntekin.

Kürek kadar büyük bir dile sahip olmak
dili ayakkabı büyüklüğünde olmak.

Tek kürekle aya çıkmak
1) Yetersiz hazırlıkla bir işe girişmek; 2) Beceriksizce alay etmeye çalışmak.

Yelken ve kürek
aceleyle, panikle: ‘Kızım sen aklını mı kaçırdın? Nereye gidiyorsun, yelken açıp kürek çekerek, sağını solunu görmeden?’ -HR Gürpınar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*