Peygamberimizin Yaşam İle İlgili Hadisleri

Yeni Haber Merkezi

İslam’da yaşam kutsal bir değer olarak kabul edilir. İslam, insanlara iyi niyetle yaşamayı, iyilik yapmayı, merhametli ve adil olmayı öğretir; bu dünyada insanlar Allah’ın isteğine göre yaşarlar. İslam ayrıca insanları ahiret için hazırlanmaya teşvik eder ve günahların affedilmesi için tövbeyi önerir. İslam’da yaşam, Allah’ın isteğine boyun eğmek, merhametli olmak ve iyi işler yapmak için bir fırsat olarak görülür.

Niyet (Niyet): Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ameller niyetlere göredir. Her insanın niyeti, yaptığı işin karşılığıdır. Kim Allah rızası için bir şey yapmaya niyet ederse, onu Allah rızası için yapar.”
Şefkat ve Merhamet: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Merhamet etmeyene merhamet edilmez. Kullarına merhamet etmeyenlere Allah da merhamet etmez.”
Mahalle İlişkileri: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Cennete gireceğine inanan kimse, komşusu açken tok yatan, komşusu susuzken susuz yatan ve komşusuna eziyet etmeyen kimsedir.”
Ana-babaya itaat: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Cennet annelerin ayakları altındadır. Onlar cennete girmedikçe siz cennete ulaşamazsınız.”
Sözde Dürüstlük: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kişi, kardeşini kendisi gibi sevmedikçe iman etmiş olmaz.”
Kötü Davranışlardan Kaçınmak: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa ya hayır söylesin ya da sussun. Kötü söz söylemekten vazgeçsin.”
Zekât ve Sadaka: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Cimrilik bir ateş parçasıdır. İnsanların kalplerini söndüren şeydir.”
İyilik Yapmak: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim bir başkasının ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir.”
Oruç ve Sabır: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Oruç sabır demektir. Sabır cennetin kapılarından biridir.”
Dürüstlük ve Adalet: Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Adaletle ayakta durun, çünkü adalet Allah’ın kendisidir.”

Verdiğim hadisler İslam’ın kutsal metinlerinden biri olan “Sahih el-Buhari” ve diğer güvenilir hadis koleksiyonlarından alınmıştır. Aşağıda her hadisin kaynağı ve sayısı hakkında daha fazla bilgi bulunmaktadır:

Niyet (Niyet): Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab el-İlim, Hadis No: 1 Sahih Muslim, Kitab el-İman, Hadis No: 1907
Şefkat ve Merhamet: Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab al-Rikak, Hadis No: 6012 Sahih Muslim, Kitab al-Birr wa Sıla, Hadis No: 6945
Mahalle İlişkileri: Kaynak: Sahih Müslim, Kitab el-Birr ve Sıla, Hadis No: 7425 Sünen İbn Mâce, Kitab el-Edeb, Hadis No: 2341
Ana-babaya itaat: Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab el-İsti’zan, Hadis No: 5971 Sahih Muslim, Kitab al-Birr wa Sıla, Hadis No: 6197
Sözde Dürüstlük: Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab el-İman, Hadis No: 12 Sahih Muslim, Kitab el-İman, Hadis No: 45
Kötü Davranışlardan Kaçınmak: Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab el-Edep, Hadis No: 6125 Sahih Muslim, Kitab el-İman, Hadis No: 71
Zekât ve Sadaka: Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab el-Zekat, Hadis No: 144 Sahih Muslim, Kitab al-Zekat, Hadis No: 1005
İyilik Yapmak: Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab el-İman, Hadis No: 13 Sahih Muslim, Kitab el-Birr ve Sıla, Hadis No: 6978
Oruç ve Sabır: Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab el-Savm, Hadis No: 1904 Sahih Muslim, Kitab el-Savm, Hadis No: 1151
Dürüstlük ve Adalet: Kaynak: Sahih el-Buhari, Kitab el-İman, Hadis No: 9 Sahih Muslim, Kitab el-İman, Hadis No: 71

Bu kaynaklar Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim gibi güvenilir hadis koleksiyonlarına dayanmaktadır. Hadislerin daha detaylı açıklamaları ve yorumları bu kaynaklarda bulunabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*