Yunus Peygamberin Duası ve Anlamı

Yeni Haber Merkezi

Hz. Yunus (as)’ın Kur’an-ı Kerim’deki duası…

Hz. Yunus balığın karnında iken şöyle dua etmiştir:

Ve Zülnûn, öfkelenerek gittiği ve bizim kendisine hiçbir şey takdir etmeyeceğimizi sandığı zaman, karanlıklar içinde şöyle haykırdı: “Senden başka ilah yoktur; Sen yücesin. Gerçekten ben zalimlerden oldum.”

“(Ey Peygamber!) Zünnun’u (Matta’nın oğlu Yunus’u) da hatırla; balığın karnına girdi; öfkeyle çıkıp gitti, sanmıştı ki, kendisini (kavminden) koruyamayız. Nihayet karanlıklar içinde: “Senden başka ilah yoktur. Seni tenzih ederim! Ben zalimlerden oldum!” diye haykırdı.” (Enbiya, 21/87)

Yüce Allah, Hz. Yunus’un duasını kabul ettiğini şöyle bildiriyor:

Biz de ona karşılık verdik ve onu sıkıntıdan kurtardık. İşte biz, müminleri böyle kurtarırız.

“Bunun üzerine biz onun duasını kabul ettik ve onu sıkıntıdan kurtardık. İşte biz müminleri böyle kurtarırız.” (Enbiya, 21/88)

Bu ayetlerde Allah, her türlü bedensel ve ruhsal hastalığın tedavisi için tedavi yollarının aranması gerektiğini, tedaviyi verenin Allah olduğunu vurgulamaktadır. Peygamberimiz, Hz. Yunus’un duası İlişkin;

Yunus’un balinanın karnında iken yalvardığı zaman yaptığı dua: “Senden başka tanrı yoktur; seni tesbih ederim. Doğrusu ben zalimlerden oldum.” Zira hiçbir Müslüman onunla bir şey için yalvarmamıştır ki Allah ona cevap vermesin.

“Balık sahibinin (Yunus Peygamber) balığın karnındaki duası şöyleydi: ‘Lâ ilahe illâ ante sübhaneke innî kuntu mine’zzâlimîn (Ey Rabbim! Senden başka ilah yoktur, seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim, doğrusu ben zalimlerden oldum.’ Bu sözlerle dua eden hiçbir Müslüman yoktur ki, Allah onun duasını kabul etmesin.” (Tirmizî, De’avât, 85; bk. Hâkim, De’avât, I, 505)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*