Yerli Cep Telefonu Fiyatları 2024

Yeni Haber Merkezi

Yerel cep telefonu fiyatları Ülkemizde son dönemde dolar kurunda yaşanan artış, yerli ve yabancı birçok telefon modelinin fiyatlarının ciddi oranda artmasına neden oldu. Buna artan vergi kalemleri de eklenince cep telefonu fiyatları 2 hatta 3 asgari ücrete eşit hale geldi. Geçtiğimiz seçim döneminde gençlere verilen en önemli vaatlerden biri de teknolojik ürünlerden vergi alınmayacağıydı ve bu uzun zamandır bekleniyordu. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı’nın kararname programında meclisin açılmasıyla birlikte gündeme gelen ilk maddelerden biri olarak duyurduğu bu durumun sonucunda ne olacağını anlatalım.

Öncelikle beklenti bu indirimin birçok telefon grubunda geçerli olmasıydı ancak ne yazık ki bu indirimin sadece yerli üretim modellerde geçerli olacağı söyleniyor, elbette gelen tepkiler sonucu bu durum değişebilir.

Türkiye’de hangi telefon modelleri yerli olarak üretiliyor?

General Mobile Casper Reeder Teknosa Escort Sunny Piranha Trident Victor Quatro Dark Excon BB Mobile Türk Telekom Kaan Vestel

Elbette, burada birçok marka artık üretim yapmıyor ve artan maliyetler nedeniyle üretimlerini durdurdu. En iyi kameralı telefonlar artık daha pahalı ve zor. Ancak bunlara ek olarak, Samsung’un Türkiye’de üretilen birkaç modelinin bu listeye eklenmesi bekleniyor.

Peki fiyatlar ne olacak?

Net bir hesaplama yapmak mümkün değil ama fikir vermesi açısından ortalama 40.000 TL’ye satılan bir cep telefonunun 20.000 TL aralığına düşeceğini öngörebiliriz. Şirketlerin çeşitli kampanyalarını da hesaba katarsak bir cep telefonunun değerinin güncel fiyatının %50 altında olmasını sağlayabiliriz.

Vergisiz telefonu kimler satın alabilir?

Seçim döneminde başlangıçta beklenti 18-35 yaş aralığındaki bir kuşağı kapsamasıydı. Ancak son düzenleme ilk kez cep telefonu sahibi olacak üniversite öğrencilerini de kapsıyor. Bu düzenleme daha da genişletilirse 35 yaş altındaki herkes bu indirimden yararlanabilecek.

Cep telefonlarında vergi oranı nedir?

Cep telefonlarında %50 ÖTV, %20 KDV, %12 TRT Bandrel ve Kültür Bakanlığı’na ek %1 kesinti yapılmaktadır.

Yasanın meclisten geçmesinin ardından daha detaylı bir yazıyı web sitemizde sizlere sunacağız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*